Sukuseura Paakkinen

<< Sukutietoa

Metsäpirtin Paakkisten jäljillä

Metsäpirtin Paakkisten asuinsijoilla kesällä 2014 käynyt Pentti Myöhänen Kuopiosta otti Koukunniemestä oheisen kuvan, josta näkyy millaiset maisemat Paakkisen pihasta avautuivat. Kuvaa voit tarkastella suurempana klikkaamalla sitä.

Talot Koukunniemestä ovat hävinneet.

Hän lähetti myös seuraavan tarinan Metsäpirtin Paakkisista:

 

Ennen talvisotaa oli Metsäpirtin Koukunniemi vireä kylä. Maanviljelylle oli kylässä hyvät edellytykset, olivathan pellot pääosin entistä Suvannon pohjalietettä. Suurin osa kylän talouksista elikin maan ja veden antimista. Niin tehtiin Paakkisillakin.

"Puakkine ol hyvä talo, ja hyvä puutarha", kuvailee Aune Wallin (o.s. Myöhänen) entisiä naapureitaan kirjassa "Metsäpirtti meille rakas."

Paakkisessa oli isäntä Pekko ja emäntä Helena. Jooseppi-poika syntyi 2.8. 1904. Häntä kutsuttiin sittemmin Joskaksi. Joska oli etevä kaikessa, mitä teki. "Hänel ol puamettii, järkii, tavallista enemmän", Wallin kirjoittaa. Naapureitaan Joska auttoi mielellään sadonkorjuussa ja vastaavasti sai näiltä lainaksi koneita ja laitteita omiin tarpeisiinsa.

Suojeluskunnan patteriammunnoissa Jooseppi oli mestari tulenjohtotehtävissä. "Ylioppilaat jäivät toiseks, vaik Joska ol käynt vua muamieskoulun."
Jooseppi Paakkinen sai vaimon omalta kylältä, lähinaapurista. Hän avioitui Jooseppi Vilponpoika Myöhäsen ja Helena Myöhäsen tyttären Ainan kanssa. Parille syntyivät lapset Ahti, Martti, Aune, Helli ja Lauri.

Talvisodan syttyessä Jooseppi Paakkinen oli suojeluskuntapatterin kersantti. Hän kunnostautui tykistön tulenjohtajana siten, että yleni sotien aikana luutnantiksi.
Kirjassa "Metsäpirtin osasto talvisodan Taipaleessa" kapteeni evp. Seppo Hynnä kertoo, että itse tykistökenraali V.P. Nenonen ihasteli Paakkisen tulenjohtamista, sillä tämä pystyi laskemaan ampuma-arvot päässälaskuna.

Sotien jälkeen Jooseppi ja Aina Paakkinen asettuivat asumaan Turun seudulle. Jooseppi kuoli Raisiossa 3.11.1968 ja Aina 12.6. 1987.

 
Jooseppi ja Aina Paakkisen perhe, takana pojat Martti ja Ahti, tyttäret Helli ja Aune ja edessä nuorimmainen Lauri, jonka kuva siirretty toisesta kuvasta.

  Metsäpirtin Paakkiset Hellin 80-vuotispäivillä v. 2012, kuvassa vasemmalta Aune, Ahti, Helli, Martti ja Lauri.

 

Jooseppi ja Aina Paakkinen sodan jälkeen siirtolaistilallaan Ruskossa.    

<< Sukutietoa